PREMIÉR: Na post splnomocnenca pre menšiny sme nehľadali umelého kandidáta

13.06.2012 Bratislava

Bratislava 13. júna (TASR) - Vláda podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) nehľadala na post splnomocnenca pre menšiny umelého kandidáta, ktorého by si sama vymyslela. Ako podčiarkol, tak by ho ostatní spochybňovali.

"Chceme dať jasne najavo, že to myslíme vážne, pokiaľ ide o odovzdanie tejto agendy tým, ktorí s týmito ľuďmi aj reálne žijú," poznamenal po dnešnom rokovaní kabinetu. Fico sa pri nominácii Lászlóa Nagya (Most-Híd) nezaoberal tým, že vystupoval ako svedok v nedoriešenej kauze bývalého košického viceprimátora Eugena Čuňa. Toho vinia z podvodu pri výstavbe nájomných bytov na košickom sídlisku Dargovských hrdinov. "Neviem o tom, že by bol odsúdený alebo trestne stíhaný," podčiarkol.

Myslí si, že ide o odvážne rozhodnutie požiadať o atypickú spoluprácu predstaviteľov opozičnej politickej strany. Zároveň avizoval, že podobným spôsobom bude vláda postupovať pri obsadení funkcie splnomocnenca pre rómske komunity. "Hľadáme človeka priamo z prostredia," deklaroval premiér.

Potvrdil, že kompetencie nového splnomocnenca pre menšiny sú prakticky rovnaké, aké mal bývalý podpredseda vlády pre ľudské práva a menšiny. Tento post súčasná vláda neobsadila. Zároveň bude mať na úrade vlády zriadený vlastný úrad, takže bude mať k dispozícii primeraný aparát ľudí. Pôvodne vláda uvažovala nad tým, že by splnomocnenec pokrýval aj oblasť občianskej spoločnosti. "Na základe dohody s tretím sektorom sme sa rozhodli, že zachováme aj úrad splnomocnenca pre občiansku spoločnosť," uzavrel Fico.
 

Vyberte región